Welkom bij de dienst Orthopedie & Traumatologie van het Jan Palfijn ziekenhuis in Merksem.

Anatomie van de schouder

ANATOMIE VAN DE SCHOUDER

 

De schouder is een complex gewricht. Het is het mobielste gewricht in het lichaam. Juist hierdoor ontstaan specifieke schouderletsels.

De schouder bestaat uit verschillende structurele lagen;

1. Beenderige laag.
De beenderen van de schouder zijn de humerus of bovenarm, de scapula of schouderblad en de clavicula of sleutelbeen. Het dak van de schouder wordt gevormd door een deel van de scapula en wordt het acromion genoemd.

2. Gewrichten:
De schouder heeft 2 gewrichten. Het eerste gewricht wordt gevormd door de kop van de humerus en de kleine gewrichtspan, het glenoid. Dit is het mobielste gewricht. Daarnaast bestaat er nog een tweede kleiner, minder mobiel gewricht tussen het acromion en de clavicula (sleutelbeen).

3. Ligamenten:
Er bestaan een aantal belangrijke ligamenten of gewrichtsbanden rond deze schoudergewrichten. Zij maken deel uit van het gewrichtskapsel. Zij zijn belangrijk om de schouder stabiel te houden. Letsels aan deze ligamenten kunnen lijden tot een instabiele schouder en schouderontwrichtingen (luxatie).

4. Spieren en pezen:
De volgende laag rond het gewrichtskapsel en ligamenten zijn de spieren en pezen. Deze spieren en pezen zijn de motoren om beweging in het schoudergewricht te krijgen. De eerste groep zijn de spieren en pezen van de rotatorcuff. Zij zorgen ervoor dat we de schouder in alle richtingen kunnen draaien. Zij controleren de functie om de arm omhoog en opzij te brengen. Daarnaast stabiliseren zij het schoudergewricht. De pezen zitten vast op de humeruskop en zijn verbonden met het gewrichtskapsel.
De bicepspees bestaat uit 2 delen: de lange en de korte bicepspees. Vooral de lange bicepspees heeft een belangrijke functie in de beweeglijkheid van de arm.
De buitenste laag wordt gevormd door de deltoidspier. Dit is de grootste en sterkste spier van de schouder.

5. De bursa:
Tussen de humeruskop en het acromion ligt de bursa. Een bursa of slijmbeurs is normaal met een kleine hoeveelheid vocht gevuld. Aan de schouder beschermt deze bursa het acromion en de rotatorcuff om niet tegen elkaar te wrijven.

Extra informatie wordt U via een website aangeboden door de schouder en elleboogchirurgen die lid zijn van de FLESSS (Flemish Elbow and Shoulder Surgeons Society) op www.flesss.be