Welkom bij de dienst Orthopedie & Traumatologie van het Jan Palfijn ziekenhuis in Merksem.

Deqeurvain tendinitis

DE QUERVAIN TENDINITIS

Wat verstaat men onder de Quervain tendinitis?

Bij een de Quervain tendinitis heeft u pijn ter hoogte van de onderarm en pols juist tot aan de duim.

Die pijn wordt veroorzaakt door een ontsteking van de peesschede of de pees die de duim naar de hand toe of van de hand weg beweegt. De 2 pezen lopen door een tunnel aan de zijkant van de pols. De tunnel wordt gevormd door bandjes die een boog vormen die de pezen op hun plaats houden. Een overbelasting van de pezen kan leiden tot een ontsteking. Deze ontsteking veroorzaakt wat zwelling, waardoor de pezen moeilijker glijden.

Behandeling

Niet operatieve behandelingen zijn in de meeste gevallen effectief. Een ingreep is nodig indien de klachten blijven bestaan.

Medicatie

In milde gevallen van de Quervain tendinitis kunnen ontstekingswerende medicatie en spalken helpen.

Infiltratie

Een inspuiting van een lokaal verdovingsmiddel samen met corticoïden in de peesschede. Het doel van deze infiltratie is de zwelling en irritatie door ontsteking te verminderen. Na de injectie kan een spalk worden gedragen om de pols te laten rusten. Deze infiltraties kunnen tot 3 maal gegeven worden.

Chirurgie

Een operatieve ingreep is nodig indien de hierboven beschreven maatregelen niet helpen.

Daar de hoofdoorzaak het constant wrijven van de pezen in de te nauwe tunnel is, wordt bij de ingreep de tunnel wijder gemaakt om de pezen meer plaats te geven.

Er wordt een insnede gemaakt aan de zijkant van de pols, juist boven de tunnel. Nadien wordt er een snede gemaakt in de bovenkant van de tunnel. Hierdoor opent de tunnel zich en wordt er meer plaats gemaakt, vermindert het constant wrijven en zo ook de pijn.

De ingreep wordt verricht onder een korte algemene of onder loco-regionale verdoving waarbij alleen de arm wordt verdoofd. In beide gevallen is het noodzakelijk om vanaf middernacht nuchter te blijven. Ook het drinken van water is verboden!

Complicaties

Deze komen zeer zelden voor bij deze ingreep.

Een beschadiging van een huidzenuwtje en soms een wondinfectie zijn de belangrijkste.

De knelband die wordt gebruikt om de operatie onder bloedleegte te kunnen uitvoeren, kan wel eens aanleiding geven tot klachten na de operatie. Dat kan een gevoel van kneuzing zijn van de weefsels onder deze strakke band. De klachten verdwijnen na verloop van tijd.

Nabehandeling

Na de ingreep wordt er een drukverband aangelegd. Dit mag na 24 uur verwijderd worden.

U mag een klein kleefverbandje aanbrengen op de wonde.

Het is verstandig dat u de eerste dagen de arm in een draagdoek houdt en de vingers goed beweegt.

ziekte van deqeurvain

Na 12 dagen mogen de hechtingen verwijderd worden.

Wat u ook nog moet weten

Mochten uw vingers de dag van de operatie of de dag erna blauw en koud worden of krijgt u veel meer pijn, dan dient u zo snel mogelijk contact op te nemen met de dienst Spoedgevallen.